ДАНС са извършили проверка за цените на горивата и са изпратили

...
ДАНС са извършили проверка за цените на горивата и са изпратили
Коментари Харесай

ДАНС са извършили проверка за цените на горивата, изпратили са материали в прокуратурата

ДАНС са направили инспекция за цените на горивата и са изпратили материалите по подготвеност на Софийска градска прокуратура за присъединение към към този момент формираната прокурорска инспекция. Това излиза наяве от формалния Facebook профил на депутата от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев. 

Вчера, още веднъж в обществената мрежа Facebook, той заяви, че е в Народното събрание е импортиран план, с който се предлага министърът на финансите да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Вносители на проекторешението са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

" По мой сигнал за какво държавното управление не извършва закона и не компенсират горивата с 1 лев на литър, през днешния ден получих отговор от ДАНС, че са направили инспекция и са изпратили материалите по подготвеност на Софийска градска прокуратура за присъединение към към този момент формираната прокурорска инспекция. Дано справедливостта да спечелва! ", написа през днешния ден в обществената мрежа Добрев. 



В претекстовете към проекторешението се засяга писмо от 28 февруари 2024 година, с което ръководителят на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) осведоми министъра на финансите Асен Василев за съществуване на ликвидни проблеми и неспособност да извършва вменените му отговорности, според Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до усложнения при разплащанията сред участниците в енергийния бранш и е причина за верижна несъстоятелност при енергийните сдружения. 

" През последните три години министърът на  финансите " обезкърви " държавната енергетика " - " Български енергиен холдинг " ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лева от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха употребявани за покриване на дупки в държавния бюджет, вследствие на неверни политики на финансовия министър в мандатите на Политическа партия и ПП-ДБ ", се споделя в претекстовете към проекторешението. 



С него се предлага министърът на финансите да предприеме дейности по обезпечаване на финансовата непоклатимост за покриване на оперативния недостиг на ФСЕС в период до 31 март 2024 г. 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев през вчерашния ден предложи да се включи като втора точка в дневния ред Проекта на решение за одобрение бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", а като трета точка Проекта за отвесния газов кулоар. И двете оферти бяха признати.

" Асен Василев прибра парите в бюджета ", съобщи Добрев. Венко Сабрутев от Политическа партия го прекъсна с думите: " Разбирам, че вашата цел е да говорите срещу Асен Василев. "

Добрев от своя страна го предизвести, че в случай че нарушава реда на тази комисия, ще гласоподават отстраняването му.

Ивайло Мирчев от " Да, България " прикани за естествен диалог. " Дайте да се държим на някакво по-високо равнище и да спрем с момчешките осъществявания ", сподели той.

" Асен Василев източи 847 млн. лева от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха останки и можеха да се употребяват за енергийни обезщетения ", сподели Добрев и добави, че най-вероятно ще би трябвало тези пари да бъдат върнати на Европейската комисия (ЕК).

По думите му в този момент се намираме в обстановка, в която във фонда има недостиг от 1 милиарда лева

Председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов удостовери, че сега фактически има " една дупка от 1 милиарда лева във Фонда " и моли Министерството на финансите и финансовия министър Асен Василев да преведе тези средства към фонда.

Министърът на енергетиката уточни, че в границите на Министерски съвет има задвижен механизъм, който да подсигури 450 млн. лева към Фонда.

" Очаквам до края на седмицата да сме я финализирали. Фондът може и ще се оправи без това да се отрази на цената на електрическата енергия в случай, че ние имаме вноска и от държавния бюджет ", изясни Радев.

Тъй като се наложи енергийният министър да напусне по-рано съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, той даде обещание да направи всичко допустимо да участва на следващия ден в пленарна зала, където ще се гледа проекторешението за Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Във Facebook профила си Делян Добрев написа, че " в последните 3 години на " смяна " от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд лв.. Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 милиарда лв. на енергетиката, с цел да не се подвига цената на тока с 20%. След малко е гласуването в комисия, а на следващия ден в пленарна зала. Надявам се всички депутати да поддържат предлагането ни, с цел да защитим хората и бизнеса от фрапантно нарастване на цената ".

*Видеото е архивно!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР